BLOG

Is jouw bedrijfsuitje fiscaal aftrekbaar?

De WKR en zijn invloed op jouw bedrijfsuitje

In 2015 is voor werkgevers de werkkostenregeling (WKR) ingegaan ter vervanging van het oude vergoedingen en verstrekkingensysteem. (Het doel hiervan was het bestaande systeem te vereenvoudigen.) Wanneer je een bedrijfsuitje wilt organiseren, zal je hiermee te maken krijgen. De vraag is namelijk: is mijn bedrijfsuitje nou wel of niet fiscaal aftrekbaar? Wij merken dat deze vraag veel van onze opdrachtgevers bezighoudt. Dat is ook niet zo gek, want het antwoord is niet eenduidig, maar afhankelijk van een aantal factoren. Benieuwd welke dat zijn? We zetten ze hier voor je uiteen zodat je na het lezen van dit artikel precies weet waar je aan toe bent.

Een korte basisles over wat de WKR inhoudt:

Elk bedrijf geeft geld uit aan zijn personeel. Dit kan zijn in de vorm van een kerstpakket, bedrijfsuitje, etentjes met de afdeling of lunch op kantoor. Maar je kunt ook denken aan vergoedingen voor parkeerkosten en een fitness abonnement. De werkkostenregeling (WKR) is in het leven geroepen om afspraken te maken over de hoogte van het bedrag dat onbelast mag worden uitgegeven aan personeel. Dit wordt ook wel de vrije bestedingsruimte genoemd. Ga je hier overheen? Dan moet je daar belasting voor betalen, en veel ook! Het teveel uitgegeven bedrag wordt namelijk belast voor 80%. Dat is niet mis.

Nu horen we je denken: “betekent dit dat ik er altijd voor moet zorgen dat mijn bedrijfsuitje of teambuilding activiteit binnen die 1,2% vrije bestedingsruimte valt?” Het antwoord op deze vraag is ‘nee’.

Met de invoering van de WKR werd namelijk ook bepaald dat werkgevers bepaalde zaken onbelast kunnen blijven vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen door gebruik te maken van gerichte vrijstellingen en zogenoemde nihilwaarderingen. Deze uitgaven staan dus helemaal los van de eerder genoemde vrije bestedingsruimte. Benieuwd of je hiervoor in aanmerking komt? Bekijk dan of jouw bedrijfsuitje aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

Voorwaarden waaraan jouw bedrijfsuitje of teambuilding activiteit moet voldoen om deze volledig aftrekbaar te maken:

  • Het bedrijfsuitje vindt plaats op de eigen werkplek (nihilwaardering)

De kosten van het bedrijfsuitje vallen onder de nihilwaardering wanneer deze op de eigen “werkplek” plaatsvindt. Het bedrijfsuitje valt dan onder de zogenaamde “werkplekvoorziening”. De werkplek is de plaats waarvoor Arbo verantwoordelijkheid van toepassing is, bijvoorbeeld het eigen kantoor, de kantine en de parkeerplaats. De consumpties vallen dan ook onder de nihilwaardering en zijn dan ook onbelast.

  • Het bedrijfsuitje heeft een overwegend zakelijk karakter (gerichte vrijstelling)

Wanneer kan worden aangetoond dat het bedrijfsuitje een overwegend zakelijk karakter heeft en het feestelijk karakter bijzaak is (denk aan onze teambuilding programma’s!), dan kom je in aanmerking voor gerichte vrijstelling. De consumpties, maaltijden en reiskosten vallen hier dan ook onder. LET OP: heb je ook onderdelen met een feestelijk karakter op het bedrijfsuitje (zoals een optreden van een band of dj) en beslaan deze meer dan 10% van de kosten? Dan moeten de kosten gesplitst worden in zakelijk en feestelijk.

Om voor gerichte vrijstelling in aanmerking te komen, moet aannemelijk worden gemaakt door de opdrachtgever en de opdrachtnemer dat het bedrijfsuitje een overwegend zakelijk karakter heeft, oftewel dat deze nodig is “voor het onderhouden en verbeteren van de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het werk”. Een goede omschrijving van het doel van de dag en de toegevoegde waarde van het bedrijfsuitje is van groot belang!

Benieuwd naar enkele bedrijfsuitjes die zeker in aanmerking komen voor gerichte vrijstelling? Kijk dan eens op onze website https://ub-entertrainment.nl/. Hier vind je tal van uitjes die gegarandeerd in aanmerking komen voor de vrijstelling, zoals Walk the Talk, Ranking your Buzz-ness, de FAN Game en het Onboarding Scenario.

Benieuwd naar enkele gebruikerservaringen met bovengenoemde bedrijfsuitjes? Klik dan hier voor Ranking your Buzz-ness met opdrachtgever de Belastingdienst, of bekijk Walk the Talk met opdrachtgever Vermaat of Marktplaats. 

  • Het bedrijfsuitje wordt betaald vanuit het personeelsfonds (onbelaste verstrekking)

Wanneer je het bedrijfsuitje via een personeelsvereniging of personeelsfonds organiseert én zolang de bijdrage van de werkgever beneden de 50% blijft, hoeft het bedrag niet in de vrije ruimte opgenomen te worden en kan het een onbelaste verstrekking genoemd worden.

Wij hopen je met behulp van dit artikel wat meer duidelijkheid te hebben gegeven over wanneer jouw bedrijfsuitje nou wel of niet fiscaal aftrekbaar is. Vraag je je af bepaalde bedrijfsuitjes die wij aanbieden hiervoor in aanmerking komen? Neem dan gerust contact met ons op!

Tot slot raden wij je aan om je bij dit soort zaken ook altijd goed te laten informeren door je accountant/administratie/personeelszaken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Dan kun jij je verder richten op wat echt belangrijk is: het organiseren van het leukste bedrijfsuitje!