BLOG

Uitjesbureau: Dé bedenker van de Escape Game voor grote groepen

Het geheim achter het Escape succes van Uitjesbureau. Een idee dat niet lang onopgemerkt zou blijven in de uitjes branche. Lees hier hoe wij de markt hebben veroverd op het gebied van Escape games.
Soms vinden de leukste hypes en innovaties elkaar in een succesformule door creativiteit en een ‘open mind’. Denk aan Philips en Douwe Egberts en de niet meer weg te denken Senseo.

Zo hadden ook wij in de zomer van 2015 ons ‘Senseo’ momentje dankzij het combineren van het steeds groter groeiende succes van de Escape Rooms en de nieuwste smartphone game mogelijkheden die op dat moment voor ons ontwikkeld waren.

Wat begon met een simpel ‘brainweefje’ in de achtertuin van Marielle Thiadens eindigde met het moment dat we realiseerden wat we hadden samengebracht en de enorme mogelijkheden die we hiermee geschapen hadden; ‘iets unieks dat nog niet bestond in Nederland en nog best wel eens groot zou kunnen worden’: Escape City

Nu 2 jaar later kunnen we zeggen dat het niet alleen ‘iets groots’ is geworden maar dat we hiermee heel Nederland hebben weten te veroveren. Vanaf dat moment maakten wij het namelijk mogelijk om met grote groepen tegelijk een ‘Escape Room’ te spelen, we verruilden de ‘room’ namelijk voor een complete stad naar keuze en daarmee was er geen maximum meer aan het aantal deelnemers. Al snel rolden we deze hit uit naar alle steden waarin wij actief zijn in Nederland en België, van Alkmaar tot Antwerpen en Maastricht. Onlangs hebben we het spel nog met groot succes met 250 (!) deelnemers tegelijk gespeeld.

Ontsnap aan de stad en eindig, binnen een bepaalde tijd, op die ene locatie die tijdens het spel, met behulp van de smartphone, gevonden moet worden. Geen simpele speurvragen, geen mogelijkheid tot het valsspelen met behulp van google, geen 100% slagingspercentage maar een spannende strijd waarbij de teams elkaar tijdens het uitvoeren van breinbrekende opdrachten ook nog eens nauwlettend in de gaten worden gehouden om aan de hand hiervan hun tactieken te kunnen bepalen. Dit alles met een dwingend, genadeloos en stressvol vast gegeven op de achtergrond: de klok.

De allereerste Escape City vond plaats in Utrecht, en na dit eerste succes volgde er meer; veel meer! Inmiddels wordt het spel door heel Nederland gespeeld met als hoogtepunt een boeking in Spanje! Wat wel hèt bewijs was dat echt élke locatie mogelijk is.

Na de zomer kwam de winter en zou het voorbij zijn met de stadspellen, maar dit jaar verliep anders en waren groepen zelfs met -10 graden op de kwikmeter nog koortsachtig op zoek naar straat die zou leiden tot hun ontsnapping. Voor wie niet meer naar buiten wilde, ontwikkelden we datzelfde jaar nog de diner variant: Escape Dinner.

En het succes ging verder!

In no time ontstonden er de ‘thema-escapes’ op bijzondere locaties en zijn we samenwerkingen gestart met Artis, Dierenpark Amersfoort en Blijdorp en konden we ook de ZOO Escape toevoegen aan onze lijst. Maar dat is nog niet alles. In ons enthousiasme gingen we verder met de Markt-hal Break-in in Rotterdam, de Canal Escape op de grachten van Amsterdam en Utrecht en de BEACH Escape in Zandvoort, Noordwijk en Scheveningen.

Ook op bijzondere locaties wisten we mooie samenwerkingen aan te gaan met als mooiste bewijs de FORT Escape bij Fort Vechten (Bunnik). Een product dat we in samenwerking met onze trotse partner Fort Events hebben ontwikkeld en al door meer dan 7500 gasten is gespeeld binnen 1,5 jaar tijd!

En nog zijn we niet klaar en gaan we verder met bijvoorbeeld de MEETING Escape waarmee we elke meeting, vergadering en overleg kort onderbreken voor een spannende korte Escape ervaring in de stad. Dat geen lat te hoog ligt met dit spel hebben we onlangs nog bewezen met de TOWER Escape waarbij het winnende team getrakteerd wordt op een schommelritje bovenop de A’DAM toren.

Kortom, welk ESCAPE game je ook kiest; er is geen ontsnappen meer aan