Workshop: Daadkrachtig verbinding
Hoe is de sfeer op de werkvloer? Voel jij je veilig in de groep? Durf jij jezelf te laten horen? En wat is jouw plek binnen het team? Voelt iedereen zich gezien, gehoord en gewaardeerd? Pas als iedereen zich comfortabel voelt op de werkvloer kan er volledig gefunctioneerd worden als team. Bij deze workshop ga je aan de slag met communicatie, samenwerking, vertrouwen, het openstellen van jezelf en het verlaten van je comfort zone.
Stel jezelf open voor je collega’s tijdens deze workshop verbinding
De trainer gaat aan de slag met verschillende energieke opdrachten om de groep op een veilige manier naar elkaar en naar zichzelf te laten kijken. Soms serieus, soms spelenderwijs. Verschillende fysieke opdrachten en prikkelende, inspirerende oefeningen wisselen zich af. Een workshop waarbij de handen uit de mouwen gaan en je actief bezig bent om de verbinding binnen je team te versterken. En dit alles met een flinke dosis positieve energie, humor en plezier.
Wat kun je verwachten van de workshop?
Verbinding is de energie die ontstaat tussen mensen wanneer ze zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. De volgende punten kunnen daaraan bijdragen:
- Humor
- Goede gesprekken
- Erkenning
- Eerlijkheid
- Genoeg ruimte om kwetsbaar te mogen zijn
- Openheid
- Vertrouwen
- Heldere communicatie
- Het fysiek bezig zijn
- Oprechte interesse
Voorafgaand aan de training wordt er samen met de opdrachtgever gekeken naar de behoefte van een team. Wat heeft jouw team nodig om nader tot elkaar te komen? Deze punten zullen extra benadrukt worden.
Praktische informatie
Voor deze workshop is alleen een lege ruimte nodig met wat stoelen voor de deelnemers. Belangrijk is dat de groep voldoende bewegingsruimte heeft. Dit kan een eigen ruimte zijn, maar mocht dit lastig zijn kunnen wij ook een geschikte ruimte regelen.
De workshop duurt twee uur, maar kan eventueel ook ingekort of verlengd worden.
Deze workshop is geschikt voor iedereen die openstaat om verbinding met de rest van het team te maken. Jong en oud, introvert en extrovert, Engelstalig en Nederlandstalig.
Hieronder staan een aantal opdrachten die in de workshop aan bod kunnen komen.
Voorbeeldopdracht 1
Tijdens de workshop zullen er een aantal ijsbrekers zijn om de energie hoog te houden. Een voorbeeld van zo’n ijsbreker is: De deelnemers staan in twee rijen (2 teams) tegenover elkaar. Elk tweetal dat tegenover elkaar staat krijgt een nummer. De trainer roept een nummer en een letter. Als je als tweetal je nummer hoort, stap je naar elkaar toe en roep je zo snel mogelijk een naam, een woonplaats en iets dat je kunt verkopen met de opgegeven letter. Voorbeeld letter A: Ik ben Arnold, ik woon in Apeldoorn en ik verkoop appels. Je roept het zo snel mogelijk en door elkaar heen. De persoon die als eerst alle drie de dingen heeft genoemd, verdient een punt voor het team.
Voorbeeldopdracht 2
Doel: Samenwerken. De ijsschots Alle teamleden zijn verdeeld over losse tegels (of matjes, of A-4's) die makkelijk verplaatsbaar zijn. De tegels liggen verspreid door de ruimte, op verschillende afstanden van elkaar. Op elke tegel staat één persoon. In het midden bevindt zich één lege tegel. Het team moet zo snel mogelijk, doch uiterlijk binnen bijv. 10 minuten, met zijn allen in het midden komen te staan zonder dat de teamleden daarbij, op welke wijze dan ook, de grond aanraken. Uitgangspunt is dat ze, eenmaal in het midden, op zo weinig mogelijk tegels komen te staan. De tegels dienen aaneengesloten te liggen en/of elkaar een heel klein beetje te overlappen.
Nabespreken op:
- Hoe verliep de samenwerking? Wie nam de leiding?
- Wat zou er verbeterd kunnen worden op het gebied van communicatie en helderheid?
Dit zijn een voorbeelden van opdrachten die tijdens de workshop aan bod kunnen komen. Veel doen, weinig stil zitten. Alle opdrachten zullen aangepast worden aan de behoefte van de groep. Het is de bedoeling dat de groep een lach op het gezicht heeft gedurende de workshop, maar ook geconfronteerd wordt met hun eigen handelen. De trainer voelt goed aan wat de sfeer is in de groep, wat ze nodig hebben om uit de comfort zone te komen en hoe de sfeer veilig blijft. Ze creëert een veilige omgeving waar men kwetsbaar mag zijn en het mooiste van zichzelf mag laten zien, met als doel verbinding, plezier en vertrouwen.